Artikel afbeelding

De taal van onze kinderen

Spel is leuk en ontspannend, het helpt om ervaringen te verwerken. Je gedachten, gevoelens en wensen te uiten en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. In mijn vorige blog schreef ik over mezelf en hoe ik omga met alle serieuze zaken die ik tegenkom in het mijn leven. Onze kinderen krijgen het ook mee dat papa ziek is, zelfs zo ziek dat hij er dood aan kan gaan. We zijn er open over naar de kinderen toe en vinden het ontzettend belangrijk dat zij ook de ruimte krijgen die ze nodig hebben om, om te kunnen gaan met deze situatie. Zij verwerken veel in hun manier van spelen wat mooi is om te zien.

Zo was ik laatst de patiënt en de jongste de dokter. Ik kreeg een grote operatie, waarbij hij de kanker uit mijn buik sneed en er een taartje voor terugplaatste. Toen vond ik het wel even heel moeilijk om niet te gaan lachen en de instructie van de dokter op te blijven volgen, namelijk dat ik in slaap was, niks kon voelen en niks kon horen.

Spel is een krachtig middel en niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders. Als ouders praten we veel tegen onze kinderen en nemen we minder de tijd om met ze mee te spelen. Een leuke manier is om de rollen om te draaien. Zo waren wij de kinderen en onze kinderen de ouders. Het was ontzettend leuk en zorgde voor veel grappige reacties, maar ook voor meer inlevingsvermogen naar elkaar toe.

Ons leven staat in het teken van de sluipmoordenaar kanker, waar we gewoon niet onderuit kunnen en mee om moeten gaan. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier en gaat er op zijn eigen manier mee om. Wij praten er veel over en de kinderen spelen en soms is het andersom dan spelen wij mee en vertellen de kinderen ons wat we moeten doen. Hoe zij de wereld zien en ervaren en nemen ze ons mee in de krachtige werking van het spel.

Op September 2, 2019