Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

De nieuwe familie

Als je voor het eerst een relatie aangaat kom je in een totaal nieuwe familie terecht. Dat gebeurt ook wanneer je na een scheiding een samengesteld gezin gaat vormen. Soms vindt de familie van de nieuwe partner jou minder leuk dan de vorige, die ze tenslotte al jaren kende.

De familie van je partner kan soms de druk in een samengesteld gezin aardig opvoeren. En jij als nieuwe partner kunt ook de relaties ongewild op scherp zetten. Het vraagt van iedereen aanpassing, begrip en vooral: communicatie!

Bovendien is het lastig hoe iedereen moet omgaan met jouw kinderen, die toch ook bij het nieuwe gezin horen. Stel dat een aardige schoonzus de kinderen van je partner uitnodigt voor een feestje, en de jouwe niet…..

Misschien zijn je kinderen wel blij dat ze niet hoeven…. Misschien hadden ze ook graag naar dat feestje gewild. Misschien voel jij je achtergesteld omdat je denkt dat jouw kinderen niet meetellen…..

Maar ook de nieuwe familie moet een evenwicht vinden. Als de kinderen klein zijn ligt dat vaak weer anders dan bij grotere kinderen. Kinderen zijn kinderen en vooral bij kleintjes kun je niet uitleggen dat de een wel en de ander geen verjaardagscadeautje krijgt. Kortom: dat is best ingewikkeld, ook voor de familie.

Hier zijn geen standaardoplossingen voor te geven en het vergt de nodige stuurmanskunst om je schip door alle woelige baren te loodsen. Want ook niet iedereen communiceert even goed. Grootouders, die vaak bang zijn voor conflicten, willen vaak daarom iedereen te vriend houden en eigen broers en zussen meestal ook.

De “kouwe kant” in de familie wil ook geen ruzie maar gedraagt zich vaak wel wat kritischer. Voor je het weet kun je met de beste bedoelingen in conflict komen. Zeker wanneer je vorige scheiding problematisch was of je vorige schoonfamilie jou niet mocht. Het gebeurt vaak dat je het ene gedrag met het andere verwart, dat er koppelingen ontstaan met dingen uit je verleden.

En het gekke is dat iedereen altijd denkt dat het niet aan hemzelf/haarzelf ligt als er conflicten zijn. Men is overtuigd van het eigen gelijk.

Op May 1, 2017