Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen

Geen eigen kamertje

Geen eigen kamertje

Ze waren zich volstrekt van geen kwaad bewust, Herman en Kitty. Herman was jaren geleden gescheiden zonder grote problemen. Samen met Kitty had hij een nieuw gezin gestart, ze hadden een dochtertje van 6 jaar.

Het zoontje van Herman uit zijn vorige relatie (Kevin, 9 jaar) kwam een keer per 14 dagen een weekend, maar gaf de laatste tijd steeds vaker aan dat hij niet wilde blijven slapen. Daarnaast waren er meer signalen, o.a. dat hij spullen vernielde van zijn nieuwe stiefzusje, Jessica.

Herman en Kitty waren radeloos en begrepen het niet. Kevin speelde lief met Jessica maar telkens weer was er wat kapot. Ze hadden het hem al zó vaak gevraagd, waaróm hij had deed en hij gaf geen antwoord. Ze wilden ook dat hij toegaf dat hij dat gedaan had. Ze waren op zoek naar “de waarheid”.

Ook in ons gesprek viel me op dat ze vooral daar op uit waren. Soms echter kunnen kinderen niet zeggen wat hen dwars zit, en zeggen ze dat via hun gedrag. Tot overmaat van ramp was ook de relatie Kevin’s moeder verslechterd.

We hebben een lang gesprek gehad (2 uur) en gaandeweg begreep ik zijn positie beter. Hij had geen eigen kamertje, maar sliep op zolder, waar allerlei spullen waren opgeslagen en waar toevallig ruimte was voor een bed.

Ik gaf hen een aantal adviezen, waarvan ik er enkele noem:

- maak een eigen ruimte voor hem, bijv. een hoekje op zolder afschermen met een gipswandje of een gordijn desnoods, kijk of je iets kunt doen met een behangetje en koop een lekker stoer dekbedovertrek voor hem, iets wat hij mooi vindt

- ga niet meer op zoek naar de waarheid over zijn gedrag, maar probeer te achterhalen hoe hij zich vóelt, wat hij prettig vindt en wat niet, verdiep je in zijn gedachten en gevoelens. Ik gaf hen tips hoe ze dit konden doen

Na enkele maanden belden ze mij vrolijk op. Het stoppen met zoeken naar de waarheid gaf veel rust, ze hadden een eigen kamertje gemaakt op zolder, waarbij hij zelf behang en gordijnen mocht uitzoeken. Hij praatte niet meer over niet meer willen blijven slapen en kwam duidelijk graag. De spullen van Jessica bleven heel en de relatie met Kevin’s moeder verbeterde.

Op May 1, 2017


Auteur afbeelding
Over Nellie Timmermans

relatie- en gezinstherapeut en stiefplancoach

Ingediend door Interpunctie

Smientdonk 2, Veghel