Artikel afbeelding

Hoe ik werk

Graag wil ik hier vertellen hoe ik met mensen werk. Al 24 jaar begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Mijn motivatie komt zoals bij vele therapeuten vanuit mijn eigen ontwikkeling. Steeds was ik op zoek naar vervulling, geluk en verbinding.

In mijn zoektocht ben ik super geholpen toen ik met lichaamsgerichte therapie in aanraking kwam. In het lichaamswerk mocht ik uiting geven aan wat ik voelde. Dat was confronterend, maar o zo fijn. Ik had het honderden keren nodig om goedkeuring te krijgen op mijn uitingen. Niet alleen als ik boos was, maar ook als ik blij, druk, angstig, verdrietig of klein was.

“Ik zeg het niet”

Als kind had ik de overtuiging gemaakt “Ik kan beter niets zeggen”. Hoe vaak stond ik daar en ik dacht alleen maar “Ik zeg het niet”, “Mij krijg je niet”, “Ik huil niet”. Jaren later bleef er over dat ik me schaamde voor elke uiting van emotie. Emoties uiten is zwak, kinderachtig en stom.

Emoties beheren

Nu werk ik al 24 jaar met mensen en mijn voornaamste taak blijkt te zijn dat ik mensen help zich te uiten. In het leren uiten ontdek je wie je werkelijk bent. Ik leer mensen hun emoties te beheren in plaats van te beheersen. Ik was ze dus gaan beheersen. Inhouden. Niet laten zien.

Ik heb lang gewerkt vanuit de bio-energetica. Veel lichaamsgerichte oefeningen gedaan met mensen. Dit om het lichaam beschikbaar te maken voor het voelen.

Bewustzijn

Nu zoveel jaar verder en ik dus ook ouder, werk ik zachter, subtieler en meer met volwassen bewustzijn. In het gesprek ben ik vooral bezig met het luisteren naar de emotie die nu nog onbewust aanwezig is bewust te maken. Regelmatig vraag ik dan ook “Hoe voelt dit nu?”

Ik geef aandacht aan wat er gevoeld wordt. Ik geef weinig aandacht aan het verhaal. Dit omdat ik weet dat tijd besteden aan het verhaal zonde is van de tijd. Mensen kennen hun verhaal.

Ik vertel over de functie van emoties, hoe we informatie verkrijgen van de emotie en hoe we ze kunnen beheren. Het leren hanteren van de emotie.

Dat er geen goede of verkeerde emoties bestaan. Er zijn simpelweg emoties. Ze hebben een belangrijke functie voor ons mensen.

Volwassen realiteit

Veelal breng ik mensen naar het voelen. In het voelen gaat het altijd over jou. Je gevoelens zijn van jou. Zodra je je emotie bewust wordt ben je wakker. Ben je in het Hier en Nu.

Van daaruit kunnen we de beperkende, negatieve en belemmerde overtuigingen, ideeën en aannames opsporen. Deze onderzoeken we op functie in het Hier en Nu.

Geeft de overtuiging ruimte of voelt die benauwd.

Ik hou ervan om in een volwassen realiteit te komen met de cliënt. Hierin zit volgens mij groei en ontwikkeling. Inzicht en bevrijding.

Op November 29, 2016