Kijken met nieuwe ogen

Ik wilde al een tijdje weer bramen gaan plukken. Vorig jaar heb ik hier in de buurt Kijken met nieuwe ogen levert een heerlijke schaal bramen op een hele grote struik gevonden en daar heerlijke bramen geplukt. Van een deel heb ik jam gemaakt en de rest heb ik zo rauw ingevroren. Daar heb ik nog lang plezier van gehad. Dit jaar was het er nog steeds niet van gekomen, maar toen gisteren de weerman zei dat vandaag een zonnige dag zou zijn wist ik dat dit het moment was.
Of toch niet
Dus ik me vanmorgen gekleed op bramen plukken. Vorig jaar had ik een witte broek en tuniek met korte mouwen aan en dat was om meerdere redenen niet handig… Ook ik leer uit mijn ervaringen dus vandaag een joggingbroek en een windstopper met lange mouwen aan. En daar ging ik op pad. Al bij het pakken van mijn fiets begon het wat te regenen, dus ik nog snel mijn regenjas gehaald. Hmmm… de regen had blijkbaar niet naar de weerman geluisterd want al snel regende het behoorlijk door. Wat te doen? Net als de anderen schuilen onder het viaduct? Nee… ik smelt niet :-)
Hier & nu
Dat heb ik geweten. Het ging steeds harder regenen en ik werd steeds natter. Ik heb in de stromende regen bramen staan plukken en ik heb genoten. Omdat ik niet had nagedacht over mijn schoenen en gewoontegetrouw mijn slippers had aan gedaan, moest ik dus heel goed oppassen waar ik mijn voeten zette, want de combi van veel brandnetels en de doornen van de bramen zijn wel een beetje veel van het goede. Er waren niet zo heel veel goede bramen meer, dus het was even goed zoeken. Die combi maakte dat ik volledig in het hier & nu bezig was: waar zitten nog goede bramen, waar zet ik mijn voeten, en hoe pluk ik de bramen zonder mijn handen volledig open te halen aan de doornen? Het was echt heerlijk!
Kijken met nieuwe ogen
Zo was ik een poosje bezig en uiteindelijk kwam ik aan het einde van de rij struiken. Ik had nog maar iets meer dan een klein potje met bramen en eigenlijk wilde ik er nog wel wat meer, maar ik weet hier in de buurt geen andere plekken. Dus, wat te doen? Kijken met nieuwe ogen! Ik heb al vaker ervaren dat als ik even mijn focus op iets loslaat en als het ware mijzelf ‘reset’, dan komen er nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden en ‘nieuwe ogen’. Ik zie dan ook letterlijk andere dingen, andere mogelijkheden. Zo ook nu. Opnieuw langs de struiken lopend ontdekte ik nog heel wat mooie bramen binnen plukbereik. En voor de bramen die iets verder hingen zag ik nieuwe mogelijkheden om ze te bereiken. Zo eenvoudig is het!
Automatismes, patronen, gewoontes
Je kunt op zoveel manieren kijken naar de wereld om je heen, naar wat je tegenkomt in je leven en naar jezelf. Dat geldt zowel voor de kleine dingen als de grotere dingen in het leven. Hoe vaak handelen we niet uit een automatisme, vanuit patronen, gewoontes? Zoals toen ik, vanmorgen toen het begon te regenen en ik nog bij huis was, als eerste impuls had ‘dan ga ik maar weer naar binnen en drink ik eerst even een kop koffie’. Deze eerste impuls is een ingesleten reactie: als het regent ga je naar binnen, schuilen. Maar toen ik me dat realiseerde en afvroeg of dat was wat ik op dat moment wilde, oftewel toen ik keek met nieuwe ogen naar de situatie op dat moment, werd duidelijk dat ik ook een andere optie had: gewoon gaan en het nat worden voor lief nemen. En weet je, het grappige is dat toen het nat worden ook helemaal ok was. Sterker nog, het doen wat je echt wilt in plaats van handelen vanuit een automatisme zorgt ervoor dat alles begint te stromen (en dan bedoel ik niet de regen :-) ).
Kijken met nieuwe ogen maakt keuzes mogelijk
Het mooie van kijken met nieuwe ogen is dat zichtbaar wordt dat je keuzes hebt. Je hoeft niet te reageren zoals je altijd reageert. Dat geldt zowel voor praktische zaken (wat doe ik?), als voor emoties (hoe ervaar ik wat er is?). Ieder moment opnieuw is er een keuzemoment: hoe reageer ik? Toen ik vanmorgen wegging waren mijn ambities groot. Ik had heel wat bakjes bij me om de bramen in te verzamelen. Ik zag het al voor me: bramen plukken in het zonnetje en daarna heerlijke jam maken, bramen in de vriezer voor het ontbijt, bramen in de cake en dan nog een paar om zo op te eten. Heerlijk! Als ik met die ogen kijk naar vanochtend en naar wat ik heb verzameld zou ik teleurgesteld zijn, zou mijn ochtend ‘mislukt’ zijn. Maar als ik kijk met nieuwe ogen dan ben ik heel blij met het resultaat: een heerlijke schaal met bramen en een mooie ervaring rijker. En ik stroom volop.
Met welke ogen kijk jij?

Op August 25, 2014