Opa en oma na echtscheiding soms geen contact meer

Misschien denkt u bij zichzelf: daar heb je háár weer met haar ellendige verhalen. En inderdaad, wat ik schrijf is vaak niet om blij van te worden. Maar ik word wel erg blij van de momenten dat ik die ellende kan verhelpen (of voorkomen). En mogelijk wordt u er blij van dat u weet waar u naartoe kunt gaan als er iets mis gaat.

Van de week was er in een TV-programma een discussie met en over grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien. Een groot verdriet voor zowel grootouders als kleinkinderen. Er zat ook een kleinkind in de zaal, die gewild had dat haar familie meer hun best had gedaan om contact te houden.

De meeste echtscheidingen hebben gelukkig niet dergelijke uitkomsten, maar ook al hoor je het niet dagelijks: er zijn toch veel grootouders die hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer zien na een echtscheiding. De contacten tussen de onderlinge families kunnen zodanig verslechterd zijn dat het onmogelijk is om contact te onderhouden.

Er waren ook grootouders die stiekem foto’s maakten of de kinderen probeerden aan te spreken op het schoolplein. Ook waren er oma’s die hun diensten aanboden als “voorlees-oma”op school. Begrijpelijk dat je allerlei dingen verzint om toch het contact te bewaren. Want het is verschrikkelijk als je in zo’n situatie terecht komt.

Toch vind ik dat je zoiets beter niet kunt doen: voor het kind in kwestie wordt het erg spannend om daarmee om te gaan. Er zijn natuurlijk dingen die je wél kunt doen, zoals een kaartje schrijven met verjaardagen. Natuurlijk weet je niet of je kleinkind zo’n kaartje wel krijgt en soms krijg je het versnipperd terug in een enveloppe.

Veel grootouders willen hun kind zo graag helpen bij een scheiding. En daarmee moet je uiterst voorzichtig zijn. Natuurlijk ben je loyaal aan je eigen kind en misschien haat je je schoonzoon of –dochter om het verdriet wat jouw kind wordt aangedaan. Maar toch: oppassen en geen voeding geven aan conflicten die er zijn kan van groot belang zijn voor de toekomst.

Deze scheidingsperiode is (relatief) kort, maar de periode dat je er last van kunt houden, kan levenslang zijn.

Op July 18, 2014