Hoe verbeter je relatie, zonder er over te praten?

Geachte dames, lieve vrouwen (van jullie onhandige maar goedbedoelende mannen!)

Stel dat ik je zou vragen hoe je man zal reageren als je hem vraagt “Schat we moeten eens goed praten over onze relatie”. Wat denk je dat er zal gebeuren? Zal hij antwoorden “Goh, eindelijk, ik dacht dat je het nooit zou vragen” of met “Ik heb zo op dit moment zitten wachten om met jou mijn gevoelens te delen”.

Dagelijks tref ik stellen in mijn praktijk die mijn hulp vragen om “beter te communiceren, omdat zij elkaar niet begrijpen”. Mijn antwoord aan de vrouwen is dan “ maar misschien gebruik je niet de juiste strategie”.

Praten en het averechts effect op mannen.

Want wat roept deze vraag bij de meeste mannen op? “Wat doe ik (nu weer) verkeerd”?. Het roept schaamte en incompetentie op. En dit is het ergste wat je je man aan kunt doen.

Loop dus niet in je eigen fuik!

Mannen en vrouwen willen dezelfde nabijheid en connectie.

Net als vrouwen willen mannen dat hun vrouw hun beste maatje is en meest nabije vriend en vertrouwenspersoon waarbij zij zichzelf kunnen zijn in de relatie. En net als vrouwen willen zij hun partner gelukkig maken. Leer dé strategie die wonderen doet.

De spelregels.

  • Liefde gaat niet om communicatie maar om “connectie”.
  • En pas als mannen connectie ervaren, dan praten ze meer.
  • Je krijgt geen betere connectie met je man door (teveel) te praten.
  • Het is net als seks bij vrouwen; Benader hem rustig en geef hem de tijd om op te warmen.
  • De beste manieren om connectie te maken met je man is door aanraking, gezamenlijke activiteiten, seks en dagelijkse aandacht en bevestiging.
  • Prijs hem de hemel in... Maar doe dit subtiel... Gebruik je charmes!
  • Want de verleiding zit in het dagelijks leven. “Belijdt” de liefde!
  • Maak het glas half vol... En zie wat hij wél heeft gedaan en geef hem doelgericht complimenten.

Relatietherapie...een steuntje in de rug.

Ik zie mannen met tegenzin en passief binnen komen en ik vraag gemeen “Wie van jullie heeft het initiatief genomen tot deze belangrijke stap?". Jij weet het antwoord al. En 5 minuten later heb ik een welwillende en (je gelooft je ogen niet) welbespraakte man in de kamer, die graag wil weten hoe hij beter connectie kan maken met zijn vrouw. Soms vraagt de vrouw zich dan verbijstert af “Maar waarom lukt mij dit nu niet, thuis doet ie z’n mond niet open”.

Zo geef ik uitleg over ieders verschillende communicatiekanalen; Vrouwen praten graag om zich verbonden te voelen (maar dat wisten we al), terwijl mannen liever samen iets doen of fysiek contact willen. En ik geef praktische tools. Zo stimuleer ik de mannen “wakker te worden” en hun charmes weer uit de kast te halen, alsof zij weer in de verkeringsfase zitten. (En wat denk je dat dit voor effect heeft op jullie seksleven?)

Wat ik doe is hun “handelingsverlegenheid” (ontstaan na die goedbedoelde gesprekken met hem) weg te nemen en de bekende wegen weer te “ontsluiten”, waardoor de connectie al snel weer gemaakt kan worden. Zo blijken regelmatig enkele sessies al voldoende om een goede doorstart te maken, omdat de liefdesmotor weer voldoende gesmeerd en op temperatuur is en weer op eigen hybride-kracht verder kan.

Op June 25, 2013